Iivoniskaset ovat harvassa, mutta niin ovat ilkkapaanasetkin. Urheilussa olympiavoittajaksi pääseminen vaatii sen, että vuosien tai vuosikymmenien treenaamisen jälkeen kuntohuippu osuu juuri oikeana päivänä kohdalleen. Muuten saa odotella seuraavaa mahdollisuutta lähes 1500 päivää.
Bisneksessäkin pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tosin sinne pääseminen vaatii olemaan satoja kertoja väärässä paikassa väärään aikaan. Onnen ja sattuman merkitystä ei voi kummassakaan kovassa lajissa, huippu-urheilussa ja liike-elämässä, jättää täysin huomioimatta, Australialainen kaukalopikaluistelija Steven Bradbury jos kuka sen tietää. Joskus voittamiseen riittää vain se, että pysyy pystyssä pitempään kuin kukaan muu.
Pystyssä tosin pitää pysyä huomattavan kauan. Kun Lontoon vuoden 2012 olympialaisten yhteydessä tutkittiin brittiläisten voittajien tietä huipulle, kävi ilmi, että harjoituksellisesti tietä keskipallille oli tehty keskimäärin kuusi päivää viikossa, yhdentoista vuoden ajan. Hyvin, hyvin harvasta urheilijasta tulee olympiavoittaja. Kaikissa kilpailulajeissa se ei ole edes mahdollista. Squash, keilailu ja kriketti eivät ole kelvanneet olympia-aatteelle laajasta harrastajakunnasta ja lajien kovasta yrityksestä huolimatta.
Ilman viiden renkaan kunniaakin ihmiset antavat kilpakentillä kaikkensa. Olipa areena sitten satojen miljoonien urheilutemppeli tai koulun jumppasali sunnuntaiaamuna. Turhaan ei olympialiikettä tunnettu reilu sata vuotta kolmesanaisesta motostaan ’Nopeammin, Korkeammalle, Rohkeammin’. Ihmisten välinen kilpailu urheilemalla ja kamppailemalla on paljon vanhempi kuin olympia-aate.
Yhdysvaltojen tilastoviranomaisen mukaan uusista yrityksistä parikymmentä prosenttia epäonnistuu kahden ensimmäisen vuoden aikana. Viidessä vuodessa lähes puolet. Vain neljännes uusista yrityksistä on pystyssä viisitoista vuotta perustamisen jälkeen. Suomessa tilastot eivät ole yhtään sen paremmat.
Oman lajinsa kultamitalisteja, miljonäärejä, tulee hyvin harvasta. Tässä yhteydessä voisi sanoa jotain hyvin kulunutta sanakirjasta, menestyksestä, työstä ja aakkosjärjestyksestä. Mustan Barbaarin mukaan et saat tuloksii ilma duunii. Duuni ensin, tulokset sitten.
Valitsipa kohteekseen urheilun tai yrittämisen, hommasta saa paljon enemmän, jos nauttii matkastaan huipulle. Ilman sitä on tiedossa anttituiskumaista pakkotwerkkaamista rahan takii, joka ei varmasti motivoi jatkamaan vaadittua vuosikymmentä.
Kun intohimon kohde on oikea, jaksaa olla salil eka, salil vika.
Ja pysyy muita pidempään pystyssä.
Kim Väisänen on Urheilun huipulle ry:n jäsen.